måndag 3 mars 2008

Ännu ett barn är begravet i Gaza

Ett barn är begravet i Gaza.
En yttersta deportation.
Hans kropp ligger svept i en trasa.
Han avled av ockupation.

Med samma förlamande fasa
som barnen vid Auschwitz´station
han såg när de började gasa
och skjuta helt utan pardon

Så lätt kan ett livsprojekt rasa
Så krossas en världsillusion
Ett barn är begravet i Gaza
förgjort av en herrenation.

Denna dagsvers, skriven av Mats Nörklint i DN, hittar jag via Pablo Pissoffi. Vad som just nu pågår på Gazaremsan är obeskrivbart. Över sjuttio palestinier har blivit mördade. En tredjedel av dessa är barn, den yngsta bara två dagar gamla. Hur kan man fördöma någon sorts motstånd mot denna typen av bestialiteter?

Vi får aldrig glömma vem som bär ansvaret för detta folkmord. Staten Israel genomför sedan femtio år tillbaka i tiden ett ständigt pågående brott mot mänskligheten. Lars Ohly säger som det är när han i ett pressmeddelande kräver att de ansvariga ställs inför rätta:

Israel fortsätter att döda palestinier. Blockaden mot Gaza svälter ut människor samtidigt som direkta attacker dödar civila, varav många är barn. Raketer skickas mot flyktingläger där människor inte kan gömma sig och inte försvara sig.

Israels agerande är vidrigt och avskyvärt, säger vänsterpartiets ordförande Lars Ohly i en kommentar. Nu måste omvärlden reagera mot ockupationsmaktens uppenbara likgiltighet för palestinska liv.

Palestinska LO i Gaza har bombats, deras byggnader har totalförstörts. Bland annat svenska biståndsmedel ha byggt upp den palestinska fackföreningsrörelsen.

- Detta borde vara tillräckligt för att den svenska biståndsministern skulle reagera med avsky mot Israels agerande, men Gunilla Carlsson är tyst, fortsätter Lars Ohly.

- Israels attacker är tydliga och grova brott mot den fjärde Genève-konventionen. Så länge inte omvärlden reagerar med styrka kommer brotten att fortsätta. Alla länder har möjlighet att ställa individer som gjort sig skyldiga till grova brott mot Genève-konventionen inför rätta. Nu är det hög tid att de ansvariga i Israel får svara för sina övergrepp. Jag kräver därför att Sveriges regering agerar så att de ansvariga ställs inför rätta, avslutar Lars Ohly.


Jag läser också att vänsterpartiet har beslutat att förstamajinsamlingen ska gå till en sjukvårdsorganisation i Gaza.

Jinge lägger upp några fruktansvärt starka bilder från Gaza, Fredrich Legnemark lägger upp en video på samma tema.

Inga kommentarer: