fredag 11 januari 2008

Niggerns skriker -

Av Nils Ferlin

(Nyårsrim 1936)

Nigger skriker i niggerbyn.
Niggern är alldeles svart i syn.
Niggern är rädd och gråter.
Mycket illa det låter.

Stilla din gråt, du svarte bror.
Gud han hjälper och Gud är stor.
- Titta blott hans stjärna! -
Gud han hjälper dej gärna.

Allt förlåter han också, Gud.
Sitter nånstans i silverskrud.
den må du tro, är han fin i.
Nästan som Mussolini.

Niggerns skriker i niggerbyn.
Betlemehs stjärna står högt i skyn.
Niggern skriker och gråter
allt medan Gud förlåter.


Ur Bakom TV'n ändrades ljuset - 56 politiska diker. Göran Greider (red) Albert Bonniers Förlag Smedjebacken: 2005

Abessinien, det som idag heter Etiopien, var det enda land i Afrika [tillsammans med Liberia] som inte blev koloniserat under the scramble for Africa under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Så förblev det fram till 1936 då det fascistiska Italien under Mussolini invaderade och ockuperade landet. Nationernas Förbund som var mellankrigstidens motsvarighet till FN hade utställt löften om landets frihet som inte visade sig mer värda än pappret de var skrivna på när det väl kom till kritan.

Det är om detta som dikten handlar om. I det klimat som rådde på 1930-talet, med nazister och tyskvänner lite överallt på ledande poster i landet, var ställningstagandet för Abessinien kontroversiellt. Och speciellt på det sätta han gör det. Guden i dikten verkar likna Mussolini och förlåter som vanligt det mesta, allt kolonialism och människoslakt inkluderat.

Tur att vi har Gud och att hans kärlek är allestädes närvarande. Nu verkar vi ha mist chansen i Darfur, men misströsta inte kära landsmän! Chansen att få inmuta en bit av den mörka kontinenten kommer säkert igen...

5 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

En hälsning från Felfinnaren: Liberia i det svarta Afrika var självständigt också,så det fanns två länder som inte var kolonier före Italiens erövring av Abessinien.

Olof sa...

Sant kamrat!

Anonym sa...

Vad har Abessinien med denna dikt att göra???

Den handlar ju om niggerns utsatthet där Gud inte förmår göra nånting åt det.
Typiskt vänstern att göra politik av allting!
Skrattretande!!

SM6EBQ sa...

"Niggern" hade all anledning att vara rädd. Italienarna förde ett grymt krig mot etioperna under koloniseringen.Inte minst genom den terrorbombning man förde mot civilbefolkningen i byar och samhällen.

Anonym sa...

Det sägs ofta att Liberia inte blev koloniserat. Men de som styrde (och till största delen fortfarande styr) landet är ättlingar till frigivna slavar från USA. Och dessa var lika brutala mot lokalbefolkningen som de vita hade varit mot dem.