onsdag 21 november 2007

Martin Andersen Nexö

Martin Andersen Nexö (1869-1954) är en av Danmarks största, och första, skildrare av arbetarklassen och dess villkor. Nexö började som industriarbetare. Efter att ha tagit sig igenom en folkhögskoleutbildning arbetare han en tid som journalist och reste runt i Sydeuropa under några år i mitten av 1890-talet. Hans politiska medvetenhet vaknade med den framväxande arbetarrörelsen och Nexö anslöt sig till det socialdemokratiska partiet, och när detta splittrades 1919 gick han in i Danmarks Venstresocialistiske Parti som året efter bytte namn till Danmarks Kommunistiska Parti. För oss svenskar är Nexö främst känd genom boken Pelle Erövraren som även blev en Oscarsbelönad film i regi av Bille August (1989). Bland hans övriga verk hittar man bland annat Morten Röde och Ditte Människobarn.










Ur filmen Pelle Erövraren med bl.a. Max von Sydow

Röda Raketers svar på bloggutmaningen handlar om just denne man. Till Nexös 70-årsdag skrev författaren och tidningsmannen Gustav Johansson en dikt som i all sin enkelhet är så slagkraftig att den fastnar på minnet.


Till Martin Andersen Nexös 70-årsdag

Av Gustav Johansson

Nobelprisets gyllene manna föll aldrig på dina fält.
För Gorkij, Strindberg och Ibsen var det lika illa beställt.
Du vann stoltare hederstecken än checken från akademin.
Du är älskad av folkens miljoner och bränd på bål i Berlin.

Du tillhör den ledande kretsen i arbetarklassens parti.
Bland dem som gick först över Ebro var Nexös elitkompani.
För socialismens land och idé har Du kämpat med glöd och bravur
och din dikt är för stor och för mänskligt sann för
nobelpris i litteratur.


Ebro är namnet på den flod i västra Spanien där ett av de sista stora slagen i Spanska inbördeskriget tog plats (Slaget om Ebro), där republikanerna gjorde ett sista försök att stoppa fascisterna framryckningar, men som slutade med en bitter förlust.

När Damnark invaderades av Tyskland 1941 förbjöds det kommunistiska partiet att verka och Nexö fängslades för sin politiska aktivitet. När han släpptes ut fångenskapen begav han sig till Sverige för vidare transport till Sovjetunionen där han under resterande år av kriget sände radio till Danmark och Norge.

Efter kriget bosatte han sig i Dresden i DDR där han sedermera blev hedersmedborgare och fick en skola uppkallad efter sig, Martin-Andersen-Nexö-gymnasiet med inriktning mot naturvetenskap och matematik. Nexö blev på 1950-talet tilldelad Lenins fredspris (där han är i gott sällskap, till skillnad från de mörkermän som fått Nobels dito).


Ett tack till Röda Raketer som dock glömde att skicka vidare utmaningen. En andra chans kanske rättar till det?

Martin Andersen Nexö (1908)

Inga kommentarer: