torsdag 3 januari 2008

Strange Fruit

I en tidigare post nämnde jag Nina Simone, då i samband med hennes version av Pirate-Jenny. Samme Simone har spelat in andra politiska sånger, här tänker jag framför allt på Strange Fruit.

Strange Fruit är en dikt skriven av Abel Meeropo (1903-1986), mera känd under pseudonymen Lewis Allan. Han skrev dikten i ett uttryck för den avsky han kände efter att ha sett Lawrence Beitlers berömda foto av Thomas Ship och Abram Smith, två svarta män som blev lynchade i staden Marion, Indiana den 7 augusti 1930. När Meeropol första gången såg fotot 1937 uppgav han att "it haunted me for days". Ship och Smith hade blivit arresterade dagen innan lynchning, anklagade för att ha mördat en vit man och ha våldtagit hans flickvän. En stor mobb bröt sig in i häktet och misshandlade dem innan de hängde dem i ett träd. En tredje man, den blott 16-årige James Cameron, stod också anklagad men lyckades undkomma mobben.




Strange Fruit
av Abel Meeropo (Lewis Allen)

Southern trees bear strange fruit,
Blood on the leaves and blood at the root,

Black bodies swinging in the southern breeze,

Strange fruit hanging from the poplar trees.


Pastoral scene of the gallant south,

The bulging eyes and the twisted mouth,

Scent of magnolias, sweet and fresh,

Then the sudden smell of burning flesh.


Here is fruit for the crows to pluck,

For the rain to gather, for the wind to suck,

For the sun to rot, for the trees to drop,

Here is a strange and bitter crop.


Dikten kontrasterar den amerikanska söderns lantliga idyll med dess skrämmande rasism. Den publicerades första gången i The New York Teacher, en fackföreningstidskrift. Meeropol hade tidigare bett musiker att tonsätta hans dikter, men till Strange Fruit skrev han själv musiken. James Cameron, pojken som överlevde den fruktansvärda lynchningen dömdes senare till fem års fängelse för medhjälp till brotten. Åtta personer var inblandade i utredningen kring lynchningen, två åtalades men frikändes senare. Cameron, som dog så sent som 2006, dedikerade hela sitt liv i kampen för USA:s svarta genom sitt arbete i bl.a. NAACP. 1988 öppnade han Americas Black Holocaust Museum i syfte att dokumentera den historiska orättvisa som drabbat människor av afrikanskt ursprung.

Billie Holiday var den första stora artisten som sjöng i sången på skiva (1939) och den blev genast en stor succé och fanns med Holiday i resten av hennes karriär.



Jag tycker dock (likt Esbatis kommentarer) att det är Nina Simone som gör den vassaste versionen (Simone ändrar några ord i texten dock):



Abel Meeropo var kommunist, även om han inte kom ut ur garderoben (av förklarliga skäl). Pseudonymen Lewis Allan tog han efter sina två dödfödda barn. En annan intressant anektod om författaren är att han tillsammans med sin fru adopterade paret Rosenbergs två barn när föräldrarna avrättades. Kommunisterna Julius och Ether Rosenburg anklagades och dömdes år 1953 för spioneri och för att ha överlämnat information om de amerikanska atombomberna till Sovjetunionen.


Foton:
Abel Meeropol
Lawrence Beitler foto av Thomas Ship och Abram Smith
Paret Rosenberg efter att ha mottagit sina dödsdomar

1 kommentar:

Björn sa...

Kan även rekommendera Siouxsie and the Banshees version: http://youtube.com/watch?v=vrQ6qhd0U6o