måndag 3 december 2007

Folkets röst

Björnpoesi svarar på Poesiutmaningen med en egen dikt. Han beskriver själv bakgrunden:

Inspiration är Erik Gambys Per Götrek och 1800-talets svenska arbetarrörelse. Den lilla detalj man kan lägga till är att när Götrek gav ut Kommunistiska manifestet i Stockholm 1848, och det var snudd på revolution i stan, fanns det nästan inga arbetare här. Däremot hantverksmästare, gesäller och lärlingar. Det var med gesällerna som socialistiska ideer togs hem från Frankrike och Tyskland - samt via lärda, som den socialistiska och kristne bokhandlaren Götrek. Frasen folkets röst är Guds röst finns i hans utgåva av Manifestet. Vid den tiden hade den marxska varianten av socialism ännu inte slagit ut de tidigare utopiska varianterna. Men Oskar I var kung i Sverige och något var på gång i Europa. Man diskuterade ivrigt "den sociala frågan ..."

Av Björn Nilsson

När hantverkargesällernas träskor klapprade över
Stortorgets kullerstenar, i Gamla stans
gränder och uppåt malmarna...

Solen hade stigit helt nära horisonten
och där var någon som anade att gryningen
fanns därborta
att något oerhört skulle hända.

Bortom Oscar den förstes jordiska rike
fanns ett annat
där folkets röst var Guds röst,
där en fattig lärling eller gesäll
kunde räta på ryggen
och vara en människa alldeles som mäster.

Är det kanske i gryningen man ser som klarast?


***
Frasen folkets röst är Guds röst är lite speciell som Björn skriver eftersom det är Götreks översättning av Marx och Engels bevingade slutord i Kommunistiska manifestet: Proletärer i alla länder, förena er!

Röda Raketer har skrivit intressant och bra om just Per Götrek och den miljö han levde i. Läs! [uppdaterad länk] I tider då senator Joseph R. McCarthy ibland kan verka som en schysst lirare gäller det att vi studerar och lär oss vår egen historia. Om inte vi gör det kommer galna, konservativa gubbar från förstockade universitet eller borgarklassens propagandainstitutioner att försöka köra ner den i halsen på oss. Valet är ditt...















Per Götrek 1798-1876

Inga kommentarer: